PORTFOLIO: AUDIO

Naast een veelheid aan interviews heb ik voor het Theater van het Sentiment ook honderden zogeheten ‘audiootjes’ gemaakt, items die in het programma werden uitgezonden. Deze konden variëren van nieuwsquotes of grappige, kleine audiomontages tot vrij ingewikkelde meersporenprojecten over artiesten of grote historische gebeurtenissen. Het zijn er al met al veel te veel om op te noemen, laat staan te verzamelen, maar ik heb een klein overzicht gemaakt. Enjoy.

2 2  N O V E M B E R  1 9 6 3

Op 22 november 2014 gingen wij met het Theater van het Sentiment 51 jaar terug in de tijd, naar de dag van de moord op John. F. Kennedy. De hele uitzending stond in het teken van dat afschuwelijke, maar historische moment. Voor die uitzending heb ik mij gestort op het vinden van een ooggetuige op die moord, Bill Newman, die op slechts een paar meter afstand stond toen Kennedy in het hoofd werd geraakt (binnenkort in de interview-sectie van deze site). Maar ook een overzicht van hoe die dag in de pers werd verslagen. Dat overzicht hoor je hier.

Audio 22 november

C H A R L E S  M A N S O N

Een van die namen die iedereen ‘van een bepaalde leeftijd’ doet gruwen is die van sekteleider Charles Manson, naar verluidt het brein achter de vermaarde Tate/LaBianca-moorden. Manson gaf zijn volgelingen, genaamd ‘The Family’ in augustus 1969 opdracht een bloedbad aan te richten. Het werden er twee, waarbij ook de hoogzwangere actrice Sharon Tate, de echtgenote van regisseur Roman Polanski om het leven kwam. Een overzicht n.a.v. een krantenbericht over de rechtszaak tegen de Manson Family. Excuses voor de galm in de audio, die kreeg ik er niet uit. Ben wél trots op de term ‘messiaanse Hippie’.

Audio Charles Manson

P R I N C E

Voor de Week van de Jaren 80 op Radio 2 maakten we bij het Theater een aantal carrière-overzichten van vier grote artiesten uit dat decennium. Tot mijn grote vreugde kwam Prince op mijn bordje terecht. Normaliter zou zo’n overzicht bestaan uit een aantal instarts die door de presentator aan elkaar zouden worden gepraat en dat zou dan in een keer worden opgenomen. In dit geval was het ingewikkelder, omdat onze vaste invaller Cobus Bosscha niet tussentijds kon langskomen voor zo’n sessie. Dus stuurde ik de teksten ‘s ochtends naar Cobus, die sprak ze in bij Radio Utrecht, die opnames werden naar mij gestuurd per ftp en vervolgens door mij aan elkaar geregen met alle Prince-audio. Het was best een projectje, met soms meer dan 4 sporen die over elkaar moesten worden gelegd. Ik ben er trots op.

Carrière van Prince - Week van de jaren 80

G O D F R I E D  B O M A N S

Toen het Theater naar Radio 5 verhuisde, moest ook de vorm iets veranderen. Er werden nieuwe items bedacht. Eén daarvan was de Man/Vrouw/Ding van de Dag. Iemand of iets die of dat op onze Kroondag (zoals de dag uit het verleden die werd behandeld heette) op de een of andere manier in het nieuws was. Een overzicht tot aan de Kroondag. Godfried Bomans was zo iemand, die in onze optiek een Man van de Dag-behandeling verdiende. Erg leuk om te doen; een mooi biografisch overzichtje schrijven en dat dan combineren met fijne, kleurrijke audio. De voordracht valt onder verantwoording van de presentator/trice. Laat ik het zo zeggen, toen ik ‘Charles Dickens’ typte, had ik niet de uitspraak ‘sjarl’ in gedachten.

Godfried Bomans